Προβληματισμό (και) στους δήμους της Ηλείας φέρνει απόφαση του ΣτΕ

Νομοθετικές ρυθμίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των Δήμων, ζήτησαν μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» οι Δήμαρχοι των επτά Δήμων της Ηλείας, μετά και την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019, με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων.

Πλέον, βρίσκονται στον «αέρα» όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση, υπ’ αριθμόν 2377/2022, της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις το 2019 ακύρωσε την απλή αναλογική και έδωσε στην παράταξη του δημάρχου υπερενισχυμένη εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η απόφαση του ΣτΕ ελήφθη με αφορμή προσφυγή κατά αποφάσεων από τη δημοτική παράταξη Προτεραιότητα στον Πολίτη με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο του δήμου Βέροιας.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Περιμένουμε εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν υπάρχει στα νομικά πράγματα αναδρομική ισχύς των νόμων. Επομένως, νομίζω ότι το υπουργείο θα βρει την ασφάλεια δικαίου για να συνεχίσουν οι Δήμοι να λειτουργούν. Το ΣτΕ είπε ότι από 1η δεν καλύπτει την νομιμότητα των αποφάσεων. Εκτιμώ όμως ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Προφανώς η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί παρά να είναι αποδεκτή και σεβαστή όχι μόνο από τους θεσμικούς εκπροσώπους, αλλά και από τους απλούς πολίτες τους οποίους αφορά. Προφανώς και μπορούσε η διάταξη νόμου που έγινε το 2020 να έχει στοιχεία περισσότερης Δημοκρατίας και έκφρασης αυτής στα όργανα. ΑΛΛΑ θέλω να πω την άποψή μου από τη μακροχρόνια εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έπρεπε και πρέπει -δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει το υπουργείο διότι σε αυτό απευθύνεται η απόφαση του ΣτΕ- να ληφθεί υπόψη η συμπεριφορά των σωμάτων των δημοτικών συμβουλίων στα 2/3 των δήμων της χώρας, η οποία μόνο συναίνεση και σύμπραξη για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων δεν έχει δείξει. Λέω αυτό το τελευταίο, διότι εάν δεν είχε υπάρξει κάποια διευθέτηση να λαμβάνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν ζητήματα, τα προβλήματα που θα είχαν δημιουργηθεί κλιμακωτά σε όλη τη χώρα και στην πλειονότητα των δήμων δεν περιγράφονται. Ούτε αποφάσεις για έργα θα είχαν προχωρήσει, ούτε αποφάσεις για ρυθμίσεις, ούτε αποφάσεις για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το λέω αυτό, διότι δυστυχώς ζούμε στη χώρα που η πλειονότητα ή αν θέλετε μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της βρίσκεται στη λογική του “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η νομοθετική ρύθμιση και η διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος που δημιούργησε στην τοπική αυτοδιοίκηση ο νόμος “Κλεισθένης” με την απλή αναλογική, πλην όμως τώρα πρέπει στην διευθέτηση αυτού του ζητήματος να λάβουμε υπόψη πως προέχει και πρέπει να διαφυλαχτεί και να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα των 2/3 των δήμων της χώρας».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Όλες οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον αυτές των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, είναι απόλυτα σεβαστές. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, στην περίπτωση της απόφασης του ΣτΕ, θα λειτουργήσει με τον τρόπο εκείνο που υπαγορεύεται από το νομικό σύστημα της χώρας, δηλαδή θα συμμορφωθεί με την απόφαση.  Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο πως η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί ένα πιθανό αδιέξοδο στη λειτουργία της πλειοψηφίας των δήμων της χώρας. Θα πρέπει να σημειώσουμε δε ότι, για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και με το καθεστώς των δεδομένων που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ, δεν προκύπτουν αλλαγές στις πλειοψηφίες των επιτροπών».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως

«Αυτή η απόφαση του ΣΤΕ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους δήμους, αφού ακυρώνονται οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών από την 1η Δεκεμβρίου και μετά. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρξουν προβλήματα στους δήμους, από αυτή την απόφαση. Και αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να είναι άμεση».

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων 

«Δεν αφορά τον δήμο μας, αφού έχουμε πλειοψηφία κανονική και όχι πλασματική.  Έχουμε δηλαδή την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχω εκλέξει τα όργανα του δήμου, σύμφωνα με αυτή την πλειοψηφία. Πρόβλημα υπάρχει στους δήμους που έχουν πλασματική πλειοψηφία και εκεί δημιουργούνται θέματα με την απόφαση του ΣΤΕ».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία κάθε Δημοτικής Αρχής, διότι η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου της απλής αναλογικής δεν ήταν έτοιμη να γίνει εφαρμόσιμη σε αυτές τις συνθήκες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται στιβαρή πλειοψηφία στο να περαστούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες κάθε Δημοτικής Αρχής, και όχι να εξαρτώνται και να είναι αντικείμενο συναλλαγής με τις αντιπολιτεύσεις. Η κάθε δημοτική αρχή έχει πάρει ψήφισμα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της από το λαό και αυτοί οι ψήφοι και η εμπιστοσύνη είναι σε μία δημοτική αρχή και μία παράταξη. Θεωρούμε ότι το υπουργείο θα δράσει ανάλογα, έτσι ώστε να μπορέσει να θωρακίσει με νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποιεσδήποτε αποφάσεις από εδώ και πέρα μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δήμοι, τα δημοτικά συμβούλια, οι οικονομικές επιτροπές και οι επιτροπές ποιότητας ζωής απρόσκοπτα, για να μπορέσουν να ειδοποιήσουν και τα έργα τα οποία έχουν βάλει μπροστά και σίγουρα στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης είναι πολλά».

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι μάλιστα εκτελεστή από την “προηγούμενη ημέρα της δημοσιεύσεως αυτής” δηλαδή από 1ης Δεκεμβρίου 2022, είναι σεβαστή αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ. Η αιτία του προβλήματος βέβαια δεν είναι  η απόφαση του ΣτΕ, αλλά ο  εκλογικός νόμος του 2019,  που αποδεδειγμένα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και την ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Tο Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις. Απαιτείται δηλαδή άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διακυβέρνηση των δήμων. Πρέπει να διασφαλιστεί πως το επόμενο  διάστημα που απομένει ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι Δήμοι προς όφελος των δημοτών».