Προεκλογική παρέλαση στην Ηλεία

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Δυο εβδομάδες παρά μια ημέρα συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρά το γεγονός πως από την τριήμερη συζήτηση δεν γίναμε σοφότεροι αφού όπως αναμενόταν αυτή καταψηφίστηκε, είδαμε ακριβώς αυτό που περιμέναμε, ένα δυνατό μπρα ντε φερ δηλαδή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για την ουσία.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος παραδέχτηκε ότι περίμενε καιρό τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να την καταθέσει, όσο και για τον κ. Τσίπρα, η πρόταση δυσπιστίας αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν η τέλεια αφορμή για την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αλλά και το έναυσμα για τα στελέχη των κομμάτων να ξεκινήσουν τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια.

Ήδη, στα απόνερα της κόντρας των αρχηγών των δύο κομμάτων, η Ηλεία αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει γίνει πόλος έλξης για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με αφορμή πίτες ή γιορτές «κατεβάζουν» στον νομό δυνατά ονόματα για να πιάσουν παλμό αλλά και να δηλώσουν «παρών» ενόψει της επερχόμενης μάχης, αποδεικνύοντας πως η περιοχή θα αποτελέσει βαρόμετρο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, την ερχόμενη Παρασκευή, δύο από τα ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δώσουν το «παρών» στον νομό, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς για την κοπή πίτας της ΔΕΕΠ Ηλείας.

Μην ξεχνάμε ότι, πριν από αυτούς προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή είχαν και ο Γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος με το Phantom και θα πραγματοποιηθεί σε νεότερη ημερομηνία.

Νωρίτερα, βέβαια στη Ζαχάρω είχε παραβρεθεί και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ως επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση κοπής πίτας της τοπικής ΔΗΜΤΟ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, ήρθε στον Πύργο για την κοπή πίτας της Νομαρχιακής, ο τομεάρχης Υποδομών και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ο οποίος πραγματοποίησε πολιτική ομιλία και συνάντηση με παραγωγούς στη Βάρδα, ενώ το περασμένο Σάββατο στην Αμαλιάδα βρέθηκε ο υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, Νάσος Ηλιόπουλος προκειμένου να παραστεί στην κοπή πίτας της ΟΜ Ήλιδας, παραχωρώντας ταυτόχρονα και συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Οργάνωσης.

Ο πρώτος κύκλος επισκέψεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, με την κάθοδο στην Ηλεία και συγκεκριμένα στον Δήμο Πηνειού του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής, Ρένας Δούρου για την κοπή πίτας της τοπικής ΟΜ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην αντίστοιχη εκδήλωση της Οργάνωσης της Αρχ. Ολυμπίας θα παραστεί ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια προγραμματισμένη επίσκεψη αφού παρά την σχετική φημολογία, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα δώσει το «παρών» στον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους όμως θεωρείται σίγουρο πως μέχρι τις εκλογές θα δούμε τον πρόεδρο του κόμματος για μια ακόμα φορά στην Ηλεία.

Στο ΚΚΕ, που συνδύασαν την κοπή πίτας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, στην Ηλεία βρέθηκε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Σωτήρης Παρίσης ενώ στον Πύργο, τέλος, θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Χαραλάμπους και ο πρόεδρος του κόμματος «ΕΝΩΝΩ», Νίκος Μαυραγάνης.

Στην τελική ευθεία για τα ψηφοδέλτια

Εκτός από τις επισκέψεις στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή, την οποία όπως φαίνεται έχουν «κυκλώσει» τα μεγάλα κόμματα, οι ερχόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες και για την τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο Φεβρουάριος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού μετά και την φημολογούμενη κάθοδο Αβραμόπουλου, η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο για τους άνδρες υποψήφιους αφού πλέον «παίζουν» δυνατά πέντε ονόματα για τέσσερις θέσεις και μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την τελευταία γυναίκα (Αυγερινοπούλου και Βλαγκούλη οι δύο γνωστές) ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο δείχνει φαινομενικά να έχει ξεκαθαρίσει για πέντε άτομα (Καλαματιανός, Μπαλαούρας, Παναγιωτόπουλος, Φωτόπουλος και Αναστασοπούλου) ωστόσο μέχρι την τελική ανακοίνωση που αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Χθες πάντως με επιστολή του, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Στο ΠΑΣΟΚ γνωστά έγιναν προ ημερών τα τέσσερα ανδρικά ονόματα του ψηφοδελτίου (Κατρίνης, Χρόνης, Αμπού Χάντμπα και Τσεριώνης) και απομένουν τα γυναικεία στα οποία παρατηρείται μια δυστοκία ειδικά μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Νίκης Κοκαλιάρη με την Χ. Τρικούπη αυτή τη στιγμή να «ξεσκονίζει» τις επιλογές της.

Το ΚΚΕ τέλος είναι το πρώτο κόμμα στην Ηλεία το οποίο ανακοίνωσε ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο το οποίο αποτελείται από τους Χρήστο Αθανάσουλα, Θανάση Βομπίρη, Χρήστο Γιάνναρο, Νατάσα Παναγιωτάρα και Ζωή Τσάση.