Πώς «διαβάζει» η Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογών – Ο στόχος για 13+3 και το τελικό 7+1+1

Με αυτοσυγκράτηση αλλά και προβληματισμό υποδέχθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην κομματική έδρα της ΝΔ τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία ήταν χειρότερα από τις γαλάζιες εκτιμήσεις αλλά και υπολείπονταν πολύ από το στόχο που είχε θέσει η γαλάζια παράταξη για επικράτηση στις 6 περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το newsbeast. Και ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι η εικόνα που είχαν τα ανώτατα κομματικά στελέχη της Πειραιώς ήταν ότι η ΝΔ θα «έχανε» την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δυτική Μακεδονία και τη συμπρωτεύουσα, τελικά η ΝΔ επικράτησε μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού και ηττήθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις για τις πέντε Περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων με την ανατροπή του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε μούδιασμα και ανασκούμπωμα και αυτό γιατί εξέπεμπε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που «γρατζούνιζε» την εικόνα της πρωτοκαθεδρίας που έχει η ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (διπλές εθνικές κάλπες και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών). Το γεγονός ότι ο εκλογικός χάρτης δεν βάφτηκε όλος γαλάζιος προβλημάτισε και γι’ αυτό στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη». Δεν ήταν λίγοι όσοι εξέλαβαν την πρόταση αυτή ως «καμπανάκι» που ηχούσε δυνατά για ορισμένα γαλάζια στελέχη που βγαίνουν εκτός του πλαισίου που έχει ορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή προσήλωση στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης και απουσία αλαζονείας. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ουσιαστικά εξήχθησαν από την πρώτη Κυριακή, οι πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμοί προκύπτουν από τη νωπή λαϊκή εντολή του Ιουνίου, εστίασε ωστόσο στις δυνάμεις αποσυσπείρωσης και στην υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου, που θα πρέπει – όπως είπε- να προβληματίσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Μια εβδομάδα ήταν αρκετή όπως αποδείχθηκε, προκειμένου να ανατραπούν οι εντυπώσεις του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εμφάνιζαν μια παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, ως συνέχεια του αποτελέσματος της εθνικής κάλπης του Ιουνίου. Ο χθεσινός β’ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα του α’ γύρου καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε σχεδόν όλους τους μεγάλους στόχους που είχε θέσει.

Ο χάρτης δεν βάφτηκε «μπλε» απ’ άκρη σ’ άκρη όπως φιλοδοξούσε η Πειραιώς και από τις 6 περιφέρειες που δεν είχαν εκλέξει επικεφαλής στον α’ γύρο, μόλις τη μια κατάφερε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, αυτή της Πελοποννήσου με τον κ. Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από ‘κει και πέρα δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι, ούτε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ούτε σε αυτή του Βορείου Αιγαίου, ούτε της Δυτικής Μακεδονίας, ούτε της πολύπαθης τον τελευταίο καιρό Θεσσαλίας, ούτε των Ιονίων Νήσων.

Εξίσου ηχηρή ήταν η ήττα στους μεγάλους δήμους αφού χάθηκε η πολιτική μάχη της Αθήνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (και στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Χάρη Δούκα να επικρατεί του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη ενώ αντίστοιχη ήττα υπέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από τον ΠΑΣΟΚογενή Στέλιο Αγγελούδη. Στην δε Πάτρα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η κυριαρχία του νυν πρώτου πολίτη της περιοχής, Κωνσταντίνου Πελετίδη που προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ.

Μητσοτάκης: «Δεν ήταν μια καλή βραδιά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ανοικτά το γεγονός πως «δεν ήταν μια καλή βραδιά» για τη Νέα Δημοκρατία, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή δυνάμεων, είχαν βγει την πρώτη Κυριακή. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της Νέα Δημοκρατίας, όπως παραδέχεται και το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι όμως που δεν οφείλεται στην «ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη» όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης είπε και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, το οποίο όμως δεν ανέλυσε. «Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών» υπογράμμισε, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αυτή η έλλειψη γείωσης οφείλεται και στην αλαζονεία της εξουσίας που επιδεικνύουν κάποιοι υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ για 13+ 3, δηλαδή γαλάζια επικράτηση στις 13 περιφέρειες και τους τρείς μεγάλους δήμους, τελικά μετατράπηκε σε 7+1+1, που σημαίνει κυριαρχία των «εκλεκτών» της γαλάζιας παράταξης στις Περιφέρειες Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάαρκος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που είχε και τη στήριξη της ΝΔ και από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Μώραλης στο Δήμο Πειραιά.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Newsbeast πως κάθε περιφέρεια που χάθηκε έχει το δικό της πολιτικό μήνυμα εάν εμβαθύνει κάποιος στα εκλογικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι στις 4 περιφέρειες που έχασε η ΝΔ επικράτησαν τελικά οι «αντάρτες» της κεντροδεξιάς παράταξης. «Δεύτερο κόμμα είναι οι αντάρτες της ΝΔ» έλεγαν χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξουν ότι τελικά η έντονη πολιτικοποίηση στις περιφέρειες μπορεί στον πρώτο γύρο να λειτούργησε, στον δεύτερο όμως αφενός προκάλεσε μεγάλες αντισυσπειρώσεις και αφετέρου απείχαν από την κάλπη πολλοί νεοδημοκράτες. Συγκεκριμένα, στα Ιόνια Νησιά, επικράτησε ο Γιάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης έναντι του Χρήστου Μέτιου, στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουντζούρης, παρότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε κερδίσει καθαρά στον πρώτο γύρο. Στη Δυτική Μακεδονία, ο Γιώργος Κασαπίδης έχασε μεταξύ των δύο Κυριακών 10.000 ψήφους, την ώρα που ο ανθυποψήφιός του, πρώην βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης διατήρησε τις δυνάμεις του + 2.500 ψήφους επιπλέον.

Ηχηρά μηνύματα από Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα βασικότερα πολιτικά μηνύματα για τη ΝΔ τα οποία και χρήζουν ανάλυσης από τους γαλάζιους επιτελείς ήρθαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ανατροπή του Κώστα Αγοραστού από τον Δημήτρη Κουρέτα που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Δήμο Αθηναίων και την επικράτηση του Χάρη Δούκα επίσης υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ που στηρίχθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση και στο Δήμο Θεσσαλονίκης την κυριαρχία του «βενιζελικού» Στέλιου Αγγελούδη, έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος είχε εισπράξει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους δημότες για απουσία σημαντικών έργων επί των ημερών του.

Και στις 3 αυτές περιπτώσεις η Χαριλάου Τρικούπη καρπώνεται τη νίκη, γεγονός που συνεκτιμάται από τη γαλάζια παράταξη, ωστόσο στη Θεσσαλία τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων άλλαξαν άρδην μετά τις φυσικές καταστροφές και στο Δήμο Αθηναίων ο «μεγάλος περίπατος» και η τηλεμαχία εκτιμάται ότι ευνόησαν την υποψηφιότητα του όχι και ιδιαίτερα γνωστού στο κοινό Χάρη Δούκα.