Π.Ε. Ηλείας: Επί ποδός ενόψει εκλογών!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.  Ήδη στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας στον Πύργο έχουν φτάσει ψηφοδέλτια 22 κομμάτων από τα 29 που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής με τους υπάλληλους των εκλογικών συνεργείων να βρίσκονται επί ποδός για την προετοιμασία και την διανομή στα εκλογικά τμήματα και τους δήμους της Ηλείας.

Γράφει ο Γιώργος Μικελόπουλος

Εξηγώντας την διαδικασία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε, μιλώντας στην εφ.«Πατρίς»: «Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα έχει γίνει συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων και οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε αυτά, 40 άτομα συνολικά,  είναι σε ρυθμούς εκλογών έτσι ώστε να γίνει η προεργασία και είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την Κυριακή των εκλογών.Πρέπει να επισημάνω ότι από τα 29 κόμματα που έχει γίνει η ανακήρυξη τους από τον Άρειο Πάγο μέχρι στιγμής εμάς έχουν σταλεί ψηφοδέλτια 22 εξ αυτών.

Στη συνέχεια μπαίνουμε στη διαδικασία να ετοιμαστούν οι εκλογικοί σάκοι που παραληφθούν από τους δήμους την επόμενη Πέμπτη. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κυρίως με τα άτομα που εμπλέκονται 100% σε αυτή τη διαδικασία.

Έχουμε συνεννοηθεί για όλα τα διαδικαστικά, για τους χώρους που θα φυλάσσονται όλες αυτές τις μέρες τα ψηφοδέλτια των κομμάτων αλλά και όλο το εκλογικό υλικό που παραλαμβάνουμε. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας  έχει μπει σε ρυθμούς εκλογών και έχει αλλάξει ήδη το ωράριο λειτουργίας της. Για περίπου 16 με 18 ώρες το διοικητήριο είναι ανοιχτό και αυτό θα γίνει πιο έντονο δυο και τρεις μέρες πριν τις εκλογές».

Ειδικός χώρος για τους δημοσιογράφους

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας γνωστοποίησε ότι την ημέρα των εκλογών, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους δημοσιογράφους με ελεύθερο ίντερνετ προκειμένου να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και να στέλνουν άμεσα στα μέσα που εργάζονται τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε προβλέψει χώρο για τους δημοσιογράφους κατά την ημέρα των εκλογών αφού όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος όπου θα μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να εργάζεται και να επεξεργάζεται τα στοιχεία που θα παραλαμβάνει από τα πρώτα αποτελέσματα που θα έχουμε. Στο ισόγειο του Διοικητηρίου εκεί όπου στεγάζονται τα CreativeHubs, υπάρχει χώρος που ενδείκνυται και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους για να έχουν φυσικά και πρόσβαση στο ίντερνετ», τόνισε ο Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σχεδόν άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα

Η πρώτη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται φέτος δύο ώρες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.  Πιο συγκεκριμένα, στις 9 μ.μ.της 21ης Μαΐου θα υπάρχει «καθαρή» εικόνα για το αποτέλεσμα της κάλπης.  

Κι αυτό, γιατί όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα διαθέτουν τάμπλετ για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών, σε αντίθεση με το 2019 όπου ένα 30% των αντιπροσώπων είχε αυτή τη δυνατότητα.

Όπως δήλωσε μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος: «Έχουμε την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι στους εκλογικούς  σάκους όποιος που ετοιμάζουμε ότι θα υπάρχει μέσα απαραίτητα tablet έτσι ώστε ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος να κάνει χρήση αυτού και για πρώτη φορά φέτος και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πολύ άμεσα τα πολύ άμεσα και πολύ γρήγορα τα πρώτα αποτελέσματα. Η εκτίμηση που υπάρχει από εμάς αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι γύρω στις 9 μ.μ. θα έχουμε ένα απόλυτα ακριβές αποτέλεσμα».