Στάθης Καννής: «Θα επαναφέρουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια στον Δήμο»-Η πρώτη συνέντευξη του νέου Δημάρχου Πύργου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει κιόλας η οργάνωση και ο προγραμματισμός του Στάθη Καννή και της ομάδας του, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του.

Βασισμένος στο κύρος και την αξιοπρέπεια, δύο λέξεις που αποτέλεσαν και τα κεντρικά προεκλογικά του συνθήματα, θα πορευτεί ως Δήμαρχος Πύργου ο Στάθης Καννής, που από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πανηγυρική του εκλογή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο κ. Καννής μιλώντας στην ΟΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Κριετσιώτη ανέλυσε το προφίλ που θα προσδώσει και θα αποκτήσει η δημοτική αρχή, με τον ίδιο στο «τιμόνι» του Δήμου Πύργου, τονίζοντας ότι ένας δήμαρχος, ειδικά μιας πρωτεύουσας ενός νομού, πρέπει να εκπέμπει την έννοια της αξιοπρέπειας στους συμπολίτες του. «Πρέπει να κινείται με τέτοιο πλαίσιο ώστε το ύφος του να είναι παιδαγωγικό και απέναντι στη νεολαία. Πρέπει να κινείται με όρους ισονομίας και ισότητας απέναντι στους πολίτες.

Οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι δεν αδικούνται, ότι δεν ωφελούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, χωρίς να υπάρχουν αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια. Πρέπει τα ευεργετήματα που μπορεί να παρέχει ο Δήμος να τα δέχονται όλοι οι πολίτες ισομερώς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αξιοπρέπεια σημαίνει ότι ο δήμαρχος θα ασκεί τα καθήκοντά του όπως τον έταξε ο λαός, και δε θα ασκούν τα καθήκοντά του αντί για αυτόν, άλλοι εξωθεσμικοί παράγοντες.

«Νέο Δημοτικό Συμβούλιο για όλους»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπορούμε» μίλησε επίσης για τον ρόλο και την εικόνα που επιθυμεί να έχει στη δική του τη θητεία το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, που το χαρακτήρισε ως το «κυρίαρχο συλλογικό όργανο», μέσα από το οποίο και η αντιπολίτευση θα αποκτήσει ξανά τον τεράστιο θεσμικό ρόλο, όπως της αρμόζει. «Στο δημοτικό συμβούλιο θα μπορούν να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Θα κατατίθενται όλες οι προτάσεις. Θα είναι ενήμερο για το τι θα συνεδριάζει.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν τη δυνατότητα λόγου που είχαν στερηθεί σε αυτό το συμβούλιο. Θα έχουν τον λόγο όλοι ισομερώς με τον ίδιο χρόνο, αυτόν που ορίζει ο κανονισμός, χωρίς χυδαιολογίες ύβρεις, υποβιβασμούς και συκοφαντίες. Πρέπει να κινηθούμε σε αυτά τα πλαίσια έτσι ώστε να μπορέσει και ο πολίτης να έχει εμπιστοσύνη στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή που εξέλεξε, αλλά και στην αντιπολίτευση που έχει και αυτή ένα σοβαρό θεσμικό ρόλο. Σε όλα τα συλλογικά όργανα οι αντιπολιτεύσεις έχουν τεράστιο θεσμικό ρόλο και πρέπει να εισακούονται, πρέπει να υπολογίζονται γιατί εκφράζουν μια μερίδα των συμπολιτών μας και πρέπει αυτή η φωνή να ακούγεται στο δημοτικό συμβούλιο. Υποσχόμαστε ότι και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα εισακούονται, θα έχουν ρόλο και πραγματική ύπαρξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο».

Προγραμματισμός ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει κιόλας η οργάνωση και ο προγραμματισμός του Στάθη Καννή και της ομάδας του, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του. Όπως δήλωσε στην ΟΡΤ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου, θα ζητήσει συνάντηση με το νυν δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, όπου θα θελήσει να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Πύργου, όπως μεταξύ άλλων στον τομέα της οικονομίας, στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

«Μην ξεχνάτε ότι σιγά σιγά πρέπει να ετοιμάζονται ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου χρόνου. Για όλα αυτά πρέπει να ενημερωθούμε. Ο Δήμος έχει μια συνέχεια. Δεν σταμάτησε εδώ ο χρόνος. Όλα συνεχίζονται και εμείς πρέπει να δούμε πως θα πάρουμε το νήμα, να το κρατήσουμε στα χέρια μας και να συνεχίσουμε».

Η εκλογή του, η επόμενη ημέρα και οι διεκδικήσεις

Φυσικά, ο νέος δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε και στη βραδιά των εκλογών, όταν οι πολίτες τον επέλεξαν να βρίσκεται στο συγκεκριμένο αξίωμα με ποσοστό 56,03%. «Ήταν μια μεγάλη βραδιά. Νιώθω χαρά μεγάλη για την τιμή που μου έκανε ο πυργιώτικος λαός, να με εκλέξει δήμαρχο για την επόμενη πενταετία με ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι βαθιά η συγκίνηση και μεγάλη η υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μου για την τιμή που μου έκαναν. Αισθάνομαι βαριά και την ευθύνη που έχω απέναντι στις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου. Θέλω να πιστεύω ότι θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους και ότι θα ανταποκριθώ στον ρόλο του αξιώματος του Δημάρχου Πύργου, που έχουν τιμήσει από παλιά σπουδαίοι δήμαρχοι και πραγματικά θέλω να ανταποκριθώ και να μπορέσω να φανώ αρωγός σε όλους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής τους, να σταθώ δίπλα στη νέα γενιά, όπως λέω πάντοτε, που έχει ανάγκη και να τους δώσω ό, τι μπορώ από αυτά που έχουν στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια, με την ευθύνη να βαραίνει εμάς, τους μεγαλύτερους».

Παράλληλα, έδωσε τον δικό του τόνο για την επόμενη ημέρα και τις διεκδικήσεις, επισημαίνοντας ότι θέλει να διεκδικήσει τα μεγάλα και τα σπουδαία που έχει ανάγκη ο Πύργος, αλλά και να βελτιώσει και την καθημερινότητα των δημοτών. «Όταν λέω μεγάλα, εννοώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα να συνδεθεί ο Πύργος μας, η πρωτεύουσα του νομού με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας. Να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτό που μας στέρησαν. Την πανεπιστημιακή σχολή. Για εμένα είναι απαράβατος ο όρος της διεκδίκησης. Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί από την κεντρική πλατεία του Πύργου προεκλογικά ότι θα άρει αυτή την αδικία, που έχει δεχτεί ο Πύργος από την στέρηση της σχολής. Πρέπει να το πολεμήσουμε όσο ποτέ άλλο».

Η πρώτη κίνηση

Ερωτηθείς για την πρώτη κίνηση που θα κάνει όταν μπει στο γραφείο του δημάρχου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο μόλις αναλάβει καθήκοντα, ο κ. Καννής σημείωσε πως θα έρθει σε επαφή με τους άμεσους συνεργάτες, εννοώντας τους υπαλλήλους, καθώς όπως ανέφερε «χωρίς τη συνεργασία δημοτικής αρχής και υπαλλήλων δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει να έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Όλα θα λυθούν με συνεννόηση. Αυτή τη στιγμή το κλίμα έχει διαταραχθεί μεταξύ δημοτικής αρχής και υπαλλήλων. Νομίζω εμείς όμως θα καταφέρουμε να νιώσουν ότι είναι οι άμεσοι συνεργάτες, ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κινηθεί ο δήμος, να μας εμπιστευτούν για αυτό το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε, που είναι το καλό του δήμου και η ευημερία των συμπολιτών μας».