Στέλιος Πέτσας: Οι στιγμές μέσα στον χρόνο…

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Στέλιος Πέτσας είναι Έλληνας πολιτικός που υπηρετεί ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης από το 2021. Από το 2019 έως το 2021, διατέλεσε Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1970. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ακολούθως παρακολούθησε το πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο κοριτσιών.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Ανέλαβε σημαντικές θέσεις ευθύνης

Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και Σύμβουλος του για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του Προεδρείου της Economic and Development Review Committee (EDRC) του ΟΟΣΑ, Προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Twinning Projects) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Διαπραγματεύτηκε για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής

Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015. Ο κ. Πέτσας είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα

Στις 8 Ιουλίου 2019, ανακοινώθηκε το νέο Κυβερνητικό σχήμα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Στέλιο Πέτσα να αναλαμβάνει τη θέση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας. Παρέμεινε στη θέση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2021, οπότε και στον μετασχηματισμό μετακινήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο εσωτερικών. Τη θέση του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Θα «ριχτεί» στη μάχη του σταυρού

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη , ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του 2023 θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Ποιους θα αντιμετωπίσει όμως στην Ανατολική Αττική που είναι γεμάτη από γαλάζια στελέχη; Από τους νυν βουλευτές θα είναι όλοι υποψήφιοι: η Γεωργία Μαρτίνου, ο Μ. Βορίδης, ο Γ. Βλάχος και ο Β. Οικονόμου. Στην εξίσωση μπαίνει και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ενώ μην ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες εκλογές στα τσακ ήταν να κόψει το νήμα για την είσοδο στην βουλή ήταν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας αλλά και η Βάσω Κόλλια.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ…

Εξέφρασε την σιγουριά του για την αυτοδυναμία

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και στο στόχο της «αυτοδύναμης Ελλάδας» αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία θα είναι στις εκλογές πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο Πρωθυπουργό». Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημείωσε πως «δεν βλέπω κανένα ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης που δεν θα περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα», ενώ τονίζει πως «σε τόσο δύσκολες στιγμές διεθνώς η «χαλαρή ψήφος» δεν είναι σοφή επιλογή». Στην ίδια συνέντευξη συνέντευξή αναφέρθηκε  στην πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και στο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια. Όπως σημείωσε ήδη έχουν ενταχθεί έργα οδικής ασφάλειας, που αφορούν 12 Περιφέρειες και 59 Δήμους σε όλη τη χώρα.