Στο «μυαλό» του Κυριάκου…

«Φουντώνει» μέρα με την ημέρα ο προεκλογικός «πυρετός» και ο αναβρασμός στα επιτελεία των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό των αρχικών σκέψεών του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, την ώρα που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο το ξεχασμένο σενάριο της τρίτης κάλπης, αν η δεύτερη δεν βγάλει, είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε την συγκυβέρνηση που το πρώτο κόμμα επιθυμεί.

Την ίδια στιγμή, πλησιάζει ο χρόνος και της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων, ο οποίος θα είναι -όπως όλα δείχνουν- μέσα στον Φεβρουάριο και θα αφορά στο σύνολο των ψηφοδελτίων ανά την Επικράτεια.     

Τα δεδομένα για την προκήρυξη των εκλογών

Την ίδια στιγμή, σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο χρόνος στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιλέξει να προκηρύξει εκλογές. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να συρθεί πίσω από «τελεσίγραφα» του Αλέξη Τσίπρα.

Το βασικό σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου -το αργότερο μέχρι τις 12 του μηνός-, οι οποίες θα διεξαχθούν είτε στις 2, είτε στις 9 Απριλίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει το νομοθετικό της έργο, παρά την αποχώρηση διαρκείας από τις ψηφοφορίες στη βουλή, που έχει ήδη ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, θα γίνει κανονικά και η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του Μαρτίου, με συγκεκριμένη ατζέντα που έχει ήδη προγραμματιστεί.

Βέβαια, πάντα στο τραπέζι υπάρχει -με πολύ μικρές πιθανότητες- και το σενάριο της διεξαγωγής των εκλογών, είτε την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, είτε τις δύο πρώτες του Μαΐου, προκειμένου η δεύτερη κάλπη μετά την απλή αναλογική, να στηθεί μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό το σενάριο καίγεται από μόνο του, εκ τους γεγονότος ότι κανείς δεν θέλει εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο καλοκαίρι, όπου η ψήφος -από τη φύση της- είναι πιο χαλαρή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και τρίτης κάλπης

Επιπλέον, ένα παλιό σενάριο έχει αρχίσει να φουντώνει, όσο πλησιάζουμε στο τελευταίο κρίσιμο διάστημα των βουλευτικών εκλογών και δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης, η οποία προφανέστατα θα δυσκολέψει αρκετά και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Το σενάριο επανήλθε από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κόμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν δεχθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές», ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι οι πρώτες εκλογές αποτελούν απλά ένα «σκαλοπάτι» για τις δεύτερες, αφού θα συμβάλλουν στην εξουδετέρωση της απλής αναλογικής.

Άρα, στο μυαλό της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές, που όλα δείχνουν ότι σίγουρα θα υπάρξουν, αποτελεί μονόδρομο η συγκυβέρνηση σε προγραμματική βάση με τον ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, το σενάριο αυτό «καίγεται» μονίμως από τα στελέχη του Κινήματος και τον ίδιο το Νίκο Ανδρουλάκη και, επειδή ως γνωστόν το ταγκό χορεύεται με δύο, τα στελέχη της κυβέρνησης επαναφέρουν στη δημόσια σφαίρα το σενάριο της τρίτης κάλπης.

Το σενάριο αυτό έχει δύο αποδέκτες: Ο ένας είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο φωτογραφίζουν ως το πρόσωπο που θα χρεωθεί την ακυβερνησία της χώρας για μεγάλο διάστημα και ο δεύτερος είναι οι ψηφοφόροι του κέντρου, οι οποίοι πιέζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά τη δεύτερη κάλπη.  

Μηχανές στο… φουλ για την απλή αναλογική

Στο μεταξύ, η κάλπη της απλής αναλογικής μετατρέπεται σε… μητέρα των μαχών για τους «γαλάζιους», που εκπέμπουν συνεχώς σήματα, με στόχο το… απεταξάμην στην αποκαλούμενη «χαλαρή ψήφο» ή στο ενδεχόμενο αποχής. Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής πρέπει να είναι τόσο ισχυρό, προκειμένου να έρθει ακόμα πιο κοντά ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Με τον χρόνο μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να μετράει αντίστροφα, ο πρωθυπουργός προτάσσει στην ατζέντα του μια θεματολογία η οποία αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη «γαλάζια» παράταξη. Και η ατζέντα αυτή δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομία και την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά… περνάει και στο φάσμα της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα ψηφοδέλτια

Σε κάθε περίπτωση και με τις μηχανές της οδού Πειραιώς να λειτουργούν εδώ και εβδομάδες στο… φουλ, στον ορίζοντα εμφανίζονται και οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Η τριανδρία Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις της και αυτό που απομένει είναι το τελικό «ραντεβού» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να… κλειδώσουν οι λίστες και να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, με πιθανές ημερομηνίες περί της 20 του μηνός.