Συμβόλαιο Αλλαγής 11 άρθρων ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης, το λεγόμενο «Συμβόλαιο Αλλαγής» παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρόκειται για τον «οδικό χάρτη της προοδευτικής κυβέρνησης», δηλαδή ένα «Συμβόλαιο με την κοινωνία που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής» και στηρίζεται στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, γιατί παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό και σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, το Συμβόλαιο Αλλαγής. Ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας. Γιατί η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει. Η ώρα που γράφεται η ιστορία», δήλωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε και πάλι η ώρα της αλλαγής στη ζωή και την καθημερινότητά μας». Έκανε λόγο για «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει το «παρών στο νέο ραντεβού με την ιστορία», διαβεβαιώνοντας πως είναι «κατάλληλα προετοιμασμένοι», «με πρόγραμμα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Εξήγησε πως το Συμβόλαιο Αλλαγής «συμπυκνώνει διάλογο χρόνων με κάθε κοινωνική ομάδα», ενώ στη διαμόρφωση των άρθρων «έχουν συμβάλει ειδικοί, επιστήμονες, άριστοι τεχνοκράτες και ειδικοί που νοιάζονται για το συμφέρον των πολλών». «Ένα Συμβόλαιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, για την αλλαγή στην κυβέρνηση του τόπου και τη ζωή μας. Για να μπορεί καθένας να προγραμματίσει το μέλλον του και τη ζωή του με ασφάλεια. Να ξανανιώσει ότι έχει κυβέρνηση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε κάθε άρθρο ξεχωριστά.

Άρθρο 1ο: «Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για αύξηση μισθών και εισοδημάτων», είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει, συμπεριλαμβανομένων της άμεσης αύξησης κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και μισθών στο δημόσιο κατά 10%, του ξεπαγώματος τριετιών, της επαναφοράς 13ης σύνταξης και επιστροφής αναδρομικών, της αύξησης 7,5% στους συνταξιούχους, της θέσπισης αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και της κατάργησης τέλους επιτηδεύματος.

Άρθρο 2ο: «Νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών» σημείωσε, κάνοντας λόγο για μείωση ή και κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ, για ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την αντιμετώπιση καρτέλ, για έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και για πλαφόν στην κερδοφορία εταιριών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη, για προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων και αποκατάσταση μεταφορικού ισοδύναμου για τους νησιώτες και για μείωση κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις Δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 ευρώ.

Άρθρο 3ο: «Προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για ρύθμιση χρεών και προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για αποπληρωμή υπολοίπου και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ. Προανήγγειλε ακόμα κατάθεση στη Βουλή συνολικού σχεδίου αντικατάστασης πτωχευτικού νόμου με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης και νομοθέτηση κανόνων εποπτείας και φορολόγησης δραστηριοτήτων των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια, όπως και δεσμευτικού πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή και επαναφορά δυνατότητας προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.

Άρθρο 4ο: «Αποκαθιστούμε δικαιοσύνη και κανονικότητα στην εργασία», τόνισε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας πως θα καταργήσει «τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ), θα επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, θα αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα ανασυστήσει το ΣΕΠΕ».

Άρθρο 5ο: «Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο σε ενέργεια και νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» είπε, ενώ πέρα από παρεμβάσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, δεσμεύτηκε για «κατάργηση ΤΧΣ» με υπαγωγή μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών και για αξιοποίηση μεριδίου μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει με την Αναπτυξιακή ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και υγειούς επιχειρηματικότητας.

Άρθρο 6ο: «Οικοδομούμε νέο ισχυρό ΕΣΥ για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας» σημείωσε, δηλώνοντας πως πρόκειται για το «μεγαλύτερο και σημαντικότερο όραμα/αποστολή της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης». Οι δεσμεύσεις: αύξηση δαπανών για Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ακύρωση νόμων ΝΔ για εργασιακές σχέσεις γιατρών και ιδιωτικοποίηση συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση γιατρών και υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές στη χώρα, μονιμοποίηση όσων ήταν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης, επαναφορά Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση νοσοκομείων, ενίσχυση ΤΟ.Μ.Υ. σε βάθος τετραετίας και του θεσμού οικογενειακού γιατρού με αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Άρθρο 7ο: «Επενδύουμε στο μέλλον με γενναία στήριξη των βαθμίδων εκπαίδευσης» σημείωσε, κάνοντας λόγο για αύξηση 5% στη χρηματοδότηση και διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας, μείωση στο 5% των αναπληρωτών από 30%  σήμερα και διπλασιασμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια σε βάθος 4ετίας, ενίσχυση των δαπανών για έρευνα, κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για πρόσβαση στα πανεπιστήμια από φέτος, όπως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Άρθρο 8ο: «Στηρίζουμε νέους και γυναίκες, αλλάζουμε πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού» υπογράμμισε και εξήγησε πως προτίθεται να αποδώσει σε 900.000 γυναίκες επίδομα μητέρας και να το αυξήσει για το δεύτερο παιδί από 70 στα 105ευρώ/μήνα, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Επίσης, υποσχέθηκε εξίσωση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επέκταση επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από 4 στους 9 μήνες, καθιέρωσης άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, διασφάλιση δωρεάν ένταξης των παιδιών στους βρεφονηπιακούς. Στην ίδια κατηγορία ενέταξε παρεμβάσεις όπως διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου σε νέες-νέους 25-44 ετών, δημιουργία Τράπεζας Στέγης, απαγόρευση AirBnB σε νομικά πρόσωπα και απλοποίηση διαδικασίας πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων με στόχο ταχύτερη και δίκαιη απόδοση ιθαγένειας σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα.

Άρθρο 9ο: «Ενισχύουμε τον Πολιτισμό και ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας», ανέφερε και μίλησε μεταξύ άλλων για ανάγκη θωράκισης του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάργησης του ΠΔ 85/2022 και ένταξης καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ δια νόμου, προανήγγειλε μέτρα για ενίσχυση καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και διαβάθμισης τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ.

Άρθρο 10ο: «Στηρίζουμε άτομα με αναπηρία» υπογράμμισε, εξαγγέλλοντας αυξήσεις στα επιδόματα κατά 20%, ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, μέτρα ενίσχυσης της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια και γειτονιές και εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

Άρθρο 11ο: «Μεταρρυθμίζουμε το κράτος για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη» είπε τέλος ο κ. Τσίπρας και υποσχέθηκε κατάργηση νόμου επιτελικού κράτους, ότι καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δε θα καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, διαύγεια για την παρακολούθηση τεχνικών έργων και ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές, μεταρρύθμιση της λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, επαναφορά της ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, κατάργηση των ποινικών ασυλιών, κατάργηση «δυσμενών διατάξεων» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δίκαιου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως «η ΝΔ έσπευσε να κοστολογήσει απαγορευτικά τις δεσμεύσεις» τους και τόνισε: «Ό, τι μυρίζει έστω κι από μακριά δικαιοσύνη και στήριξη των πολλών είναι ακριβό. Ότι επιχειρεί να ακυρώσει το πάρτι συμφερόντων και κομματικών αξιωματούχων γι’ αυτούς είναι ανεφάρμοστο. Ενώ ό, τι ευνοεί τη διαφθορά και θεσμοθετεί την ασυδοσία των λίγων είναι ρεαλιστικό».