Συνάντηση Μητσοτάκη-Κασσελάκη: Τι συζήτησαν για 60 λεπτά στο πρώτο τους τετ α τετ

Η πολιτισμένη συζήτηση βοήθησε να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο ανδρών όμως ανέδειξε τις εκ διαμέτρου αντίθετες θεωρήσεις τους – Χαμηλές οι προσδοκίες του Μαξίμου για παραγωγική αντιπολίτευση

Οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον συνόδευαν στο χθεσινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό είναι εντυπωσιακά παρόμοιες: και οι δύο πλευρές ομονοούσαν για το εξαιρετικό κλίμα και για την πολιτισμένη συζήτηση που βοήθησε να «σπάσει ο πάγος» μεταξύ των δύο ανδρών.

Ομολογουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης είχαν για μια ώρα μια εξαιρετικά πολιτισμένη συζήτηση εφ’ όλων των ζητημάτων που τέθηκαν, σύμφωνα με το protothema. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι συζητήθηκαν, με τους δύο στην αρχή να ξεκινούν με ορισμένες αναγνωριστικές συζητήσεις που έπιασαν και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ενημέρωση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στο Μεσανατολικό και για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αλλά και για την πορεία της οικονομίας. Εν συνεχεία, ο Κασσελάκης έθεσε ζητήματα, όπως οι παρακολουθήσεις, το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών και οι αλλαγές στο σύστημα του πόθεν έσχες, παίρνοντας τις αντίστοιχες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

Ενώ οι δύο άνδρες τα έλεγαν, σε διπλανό γραφείο οι συνεργάτες τους συζητούσαν μεταξύ τους για τα τεκταινόμενα, ενώ εκεί γνωρίστηκαν και δια ζώσης ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος με τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Καπνισάκη που έκλεισαν το ραντεβού. «Οικοδεσπότης» ήταν ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ τους δύο αρχηγούς συνόδευαν επίσης η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Και αυτή η επαφή περιγράφεται από αρμόδιες πηγές ως εξαιρετικού επιπέδου, καθώς οι συμμετέχοντες φέρονται να συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, αλλά είναι εφικτό να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας για θεσμικά ζητήματα.

Κάπου εκεί, βεβαίως, τελειώνουν τα θετικά στοιχεία της συζήτησης, η οποία ανέδειξε, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, τις εκ διαμέτρου αντίθετες θεωρήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κασσελάκη. Από το Μαξίμου, βεβαίως, εκτιμήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε στη συνέχεια του ραντεβού να κάνει μια καταγγελτική δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες και τήρησε το off the record. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιφύλαξη στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την εξέλιξη των πραγμάτων, με δεδομένο ότι το καλό κλίμα της συζήτησης πίσω από κλειστές πόρτες εύκολα αλλάζει όταν έρχεται η ώρα του αντιπολιτευτικού λόγου και όταν επενεργούν οι εισηγήσεις και άλλων συνεργατών του κ. Κασσελάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου οι προσδοκίες για μια «παραγωγική αντιπολίτευση» είναι μάλλον περιορισμένες, παρά τις επί της αρχής καλές προθέσεις και τα χαμόγελα στον καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θα πορευτεί με προσήλωση στο δικό της πρόγραμμα και το πλέγμα μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί και λιγότερο με γνώμονα τι κάνει και πώς πορεύεται η αντιπολίτευση, έστω και αν η ΝΔ επιλέγει να σηκώνει το θέμα των αποκαλύψεων για τα troll που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.