Σωκράτης Φάμελλος: Ο Ηλείος «στρατιώτης» του ΣΥΡΙΖΑ

TO ΠΡΟΣΩΠΟ

Από τα βασικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο Σωκράτης Φάμελλος μετρά μια μακρά πολιτική και συνδικαλιστική πορεία που ξεκινά πίσω στο 1997 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από την Ηλεία, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 αλλά μεγάλωσε στην πόλη όπου εκλέγεται βουλευτής από το 2015 και κατοικεί στο Δήμο Θέρμης. Χημικός Μηχανικός στο επάγγελμα, αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, ενώ είναι πατέρας ενός αγοριού.

Η κορυφαία πολιτική του στιγμή έρχεται στις 5 Νοεμβρίου του 2016, όπου ορίζεται Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέση που διατήρησε μέχρι τις 9 Ιουλίου 2019, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, τους δασικούς χάρτες και τις περιοχές προστασίας της φύσης. Ως αναπληρωτής υπουργός είχε στο χαρτοφυλάκιο του θέματα που σχετίζονται με τα Διεθνή και Ελληνικά Περιβαλλοντικά ζητήματα, τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα, τα ύδατα, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τις Προστατευόμενες Περιοχές και το ΕΣΠΑ.

Η συνδικαλιστική πορεία του Σωκράτη Φάμελλου ξεκινά το 1997, όπου εκλέγεται στη Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ), δημιουργώντας μια θητεία που διήρκησε έως το 2015. Εκλεγμένος επίσης στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) από το 2003 έως το 2015), έχει διατελέσει Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέλος Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς και μέλος των Διοικήσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών.

Αυτοδιοίκηση και πολιτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος ασχολήθηκε στο παρελθόν και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμης από το 2006 έως το 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  διετέλεσε Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαβούλευσης, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης, ενώ είχε θέσει και την υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος το 2014, ως Επικεφαλής της παράταξης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ». Ακόμα, ήταν πρώην μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ, καθώς και μέλος Δ.Σ. και Ε.Ε. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (2011-14).

Όντας ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και επανεξελέγη στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος και της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 επανεξελέγη Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ. Τον Απρίλιο 2016 ορίστηκε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ο κ. Φάμελλος συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και ήταν Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Επίσης, είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με δραστηριοποίηση στα θεματικά πεδία της βιώσιμης ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής, κοινωνικών υποθέσεων, μετανάστευσης και προσφύγων και συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας μεταξύ των χωρών Ελλάδας – Αργεντινής, Ελλάδας – Σερβίας, Ελλάδας – Αιγύπτου, Ελλάδας – Ιορδανίας και Ελλάδας– Λιθουανίας

Έχει διεθνή επιστημονική δραστηριότητα σε θέματα Περιβάλλοντος, Νερού, Ανακύκλωσης και Αποβλήτων, ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική ΑΕ (2001-2013) και υπεύθυνος Διαχείρισης σημαντικών διακρατικών ευρωπαϊκών έργων και πρωτοβουλιών, καθώς και δράσεων Ανακύκλωσης.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και είναι μέλος του «SOSTE TO NERO», μέλος του Συλλόγου Φίλων και Αλληλέγγυων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης και μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Χωματερή των Ταγαράδων.