Τεχνική συνάντηση για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής ΟΧΕ –  ΒΑΑ

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Β. Γιαννόπουλου

   Η έναρξη της διαβούλευσης, με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας, στα προς διαμόρφωση έργα και δράσεις για την εφαρμογή της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ – ΒΑΑ), ήταν το αντικείμενο της πρώτης Τεχνικής Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου.

   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών στελεχών, έγινε ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ΟΧΕ – ΒΑΑ Πύργου – Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας, στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, και καθορίστηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΠΔΕ και Δήμοι) για την έναρξη της διαβούλευσης ώστε, όπως σημείωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος,  να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση, βάσει της οποίας θα διεκδικηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι για την υλοποίηση έργων και δράσεων, σε όλες τις Θεματικές Ενότητες, με πολλαπλασιαστική ισχύ και σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και συνολικά για την ανάπτυξη της Π.Ε. Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας. Για το λόγο αυτό – συμπλήρωσε ο κ.Γιαννόπουλος – οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Επιμελητήρια, Δασαρχεία, Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Υπουργείων, Σύλλογοι κ.α) αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, είναι πολύ σημαντικό να έχουν ενεργό ρόλο και να είναι συμμέτοχοι στον σχεδιασμό αυτών των δράσεων.

   Οι Θεματικοί Άξονες στους οποίες μπορούν να υποβληθούν προτάσεις, αφορούν – όπως τονίστηκε – μεταξύ άλλων, την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος μέσα από ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια αστικών και μη αστικών περιοχών, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και την έξυπνη διαχείριση των πόλεων, δίνοντας την ευκαιρία για την ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος, την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, την ισόρροπη ανάπτυξη, την αύξηση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας κ.α.

   Ακολούθησε ουσιαστικός και ιδιαίτερα παραγωγικός διάλογος, με τους Δημάρχους κ.κ Αντωνακόπουλο, Λυμπέρη και Γεωργιόπουλο, και τον Αντιδήμαρχο  Τεχνικών Έργων Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλο, αφενός να αναφέρονται στα πολύ σημαντικά οφέλη της νέας ΟΧΕ-ΒΑΑ και να καταθέτουν τις απόψεις τους για τις δράσεις, ανά δήμο αλλά και σε συνεργασία των τριών, που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην πρόταση, γύρω από τις οποίες θα ενσωματωθούν και θα αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις. Απαντήσεις για όλα, έλαβαν από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιωάννα Φαναριώτου και τα στελέχη του Τεχνικού Συμβούλου, τα οποία έκαναν και την παρουσίαση του σχεδιασμού και των χρονοδιαγραμμάτων, εντός των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι επόμενες δράσεις, εκδηλώσεις και ενημερώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγγραφή του σχεδίου Στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ.

   Εντός του επόμενου διαστήματος θα ανακοινωθούν ημερομηνίες και λεπτομέρειες για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τους Δήμους, οι οποίες θα σημάνουν και την έναρξη της διαβούλευσης.