«Η τρομοκρατία έχει ήδη κτυπήσει την πόρτα της Δύσης» εκτιμά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο CNN Greece για τον συναγερμό που έχει σημάνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, την επίθεση στις Βρυξέλλες και τις συνεχείς εκκενώσεις αεροδρομίων και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Η οργανωμένη θρησκευτική τρομοκρατία στοχεύει κυρίως σε πολυπληθή δημόσια μέρη, όπως στάδια ή πολιτιστικά γεγονότα, για να επιτυγχάνει σκοτώνει μαζικά πολίτες. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων με την σειρά της δημιουργεί κοινωνίες με ανασφάλειες και τρόμο θα έλεγα, τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Ειδικά για τη Ελλάδα, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς έως σήμερα οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες «ζουν κατά κανόνα ειρηνικά στην χώρα μας».
«Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιος παράφρων φανατικός να δράσει αυτόνομα και να δημιουργήσει προβλήματα. Θα πρέπει οι αρχές να είναι πραγματικά σε εγρήγορση την περίοδο αυτή, ειδικά στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και να κληθεί να αντιμετωπίσει μια νέες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, οικονομικές προκλήσεις αλλά και τρομοκρατία.
Όλη η συνέντευξη του Διεθνολόγου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου
Υπάρχει η ανησυχία ότι επιστρέφει η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη μετά το συναγερμό που σήμανε σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια για ύποπτα αντικείμενα. Στην χώρα μας, μάλιστα, το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε στο 4. Ποια είναι η άποψη σας;
Οι επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική ασφάλεια αλλά και την οικονομία είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα και χωρίς αμφιβολία, η τρομοκρατία έχει ήδη κτυπήσει την πόρτα της Δύσης. Το ζούμε ήδη στην Ευρώπη, ειδικά με τις διάφορες επιθέσεις των λεγόμενων μοναχικών λύκων και τις διαρκείς εκκενώσεις σημείων τουριστικού ή άλλου ειδικού ενδιαφέροντος. Η οργανωμένη θρησκευτική τρομοκρατία στοχεύει κυρίως σε πολυπληθή δημόσια μέρη, όπως στάδια ή πολιτιστικά γεγονότα, για να επιτυγχάνει σκοτώνει μαζικά πολίτες. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων με την σειρά της δημιουργεί κοινωνίες με ανασφάλειες και τρόμο θα έλεγα.
Όσον αφορά την Ελλάδα παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος. Μέχρι σήμερα οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κατά κανόνα ειρηνικά στην χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εκτιμώ ότι ακολουθεί μία επιτυχημένη ενεργητική πολιτική ενσωμάτωσης αλλά και αποτροπής και έχουμε αποφύγει στην χώρα μας τα φαινόμενα τύπου «προαστίων Παρισίου». Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιος παράφρων φανατικός να δράσει αυτόνομα και να δημιουργήσει προβλήματα. Θα πρέπει οι αρχές να είναι πραγματικά σε εγρήγορση την περίοδο αυτή, ειδικά στην Ευρώπη.
Τα αντισημιτικά περιστατικά έχουν αυξηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 10 ημέρες. Ανησυχείτε για νέο κύμα αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη;
Δυστυχώς το παλιό φάντασμα την Ευρώπης επέστρεψε. Λιγότερα από δέκα χρόνια πριν είχαμε διαδηλώσεις, το καλοκαίρι του 2014, στην κεντρική Ευρώπη από φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, που ζητούσαν «Θάνατο στους Eβραίους». Πόσο απεχθές είναι να ακούει κανείς σε διαδήλωση στην Γερμανία «Βάλτε τους Εβραίους στον θάλαμο αερίων». Είναι τόσο επικίνδυνη η κατάσταση, που μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας πιστεύει σε μία από τις μεγαλύτερες πλαστογραφίες της ιστορίας, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Δυστυχώς γυρίζουμε δεκαετίες αν όχι αιώνες πίσω και το μίσος είναι κακός σύμμαχος.
Έως τώρα οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Ποιες χώρες θα παίξουν ρόλο-κλειδί για την αποκλιμάκωση στη περιοχή;
Η αποκλιμάκωση είναι φυσικά το μεγάλο ζητούμενο, αλλά δεν είναι μία εύκολη ιστορία. Από την πλευρά των Παλαιστινίων δεν υπάρχει συνομιλητής. Υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση και μία αρχή που δεν την ελέγχει. Από την άλλη, οι Ισραηλινοί φαίνονται αποφασισμένοι να ισοπεδώσουν την Γάζα, είτε δια του αέρος είτε και με χερσαία επιχείρηση, που προσωπικά θεωρώ πολύ πιθανή. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, αργεί και στους διαμεσολαβητές θα μπορούσαν να είναι η Αίγυπτος, πιθανά και κάποια άλλη αραβική χώρα, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες με σαφή υποστήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν δύσκολα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την Ελλάδα;
Η πρόκληση νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, οι οικονομικές προκλήσεις και η τρομοκρατία είναι τα τρία άμεσα ζητήματα, που πιθανά θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Μακροπρόθεσμα υπάρχει ανησυχία ότι μία ρήξη του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες θα επηρεάσει τα ενεργειακά σχέδια της Μεσογείου. Η προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, συνέπεια της αύξησης τιμής της βενζίνης, αλλά και του φυσικού αερίου. Το ντόμιμο των ανατιμήσεων μπορεί να φέρει για παράδειγμα το λίτρο της βενζίνης σύντομα πάνω από τα 2 ευρώ, σε μία στιγμή που παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες του υψηλού πληθωρισμού, ειδικά στα τρόφιμα. Οι πιθανές νέες ροές είναι επίσης μία μεγάλη πρόκληση. Κανείς νομίζω ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανάμεσα στον όγκο των ανθρώπων που θα έρθει στην χώρα μας δεν θα υπάρχουν τρομοκράτες της Χαμάς. Και ίσως αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, από όλους.